Vervangen kerdak

Vervangen kerkdak

Museum Schokland
16
okt
-
18
nov
  • 16 okt - 18 nov
    Museumkerk
    geen reserveringen

Vervanging kerkdak op Schokland 

Museum gewoon geopend, kerk blijft toegankelijk

Kerk van Schokland onder de pannen

De komende weken wordt in opdracht van gemeente Noordoostpolder het dak van de kerk op Schokland vernieuwd. Het huidige dak is aan vervanging toe, wat leidt tot een gedaantewisseling van het vertrouwde kerkje op Schokland: het huidige leien dak wordt vervangen door dakpannen…

 


Vanaf 23 oktober t/m de eerste week van december staat de kerk op Schokland in de steigers. Het dak wordt vervangen en leien worden pannen. De keuze voor het een of het ander is weloverwogen en uiteindelijk is gekozen voor duurzaamheid. Het zal een wat ander aanblik geven, maar het beeld van een pannendak in plaats van lei is zeker niet vreemd voor de kerk op Schokland. Wie de geschiedenis erop naslaat zal zien dat dit opnieuw een gedaantewisseling is van het kerkdak. Uit het bouwbestek uit 1834 blijkt dat aanvankelijk is gekozen voor leien dakbedekking. De pastorie kreeg bij de nieuwbouw geen lei, maar een pannendak. Waarom voor dit verschil is gekozen is niet duidelijk. Een reden kan zijn dat men de pannen van de oude pastorie wilde hergebruiken, of dat het regenwater makkelijker op te vangen was met een leien dak. Men had in die tijd immers geen stromend water en op het eiland waren de bewoners voor drinkwater geheel afhankelijk van het opgevangen regenwater.

 


Zo ging alles van een leien dakje tijdens de eerste tientallen decennia van het bestaan van de nieuwe kerk. Toch is daar op een zeker moment verandering in gekomen. Op verschillende oude foto’s is te zien dat er in ieder geval in de periode van ca. 1932 tot 1965 dakpannen op het dak liggen. Pas bij de renovatie in 1965 is weer gekozen voor een leien dak. Ook de reden daarvan is onduidelijk. En nu wordt in de komende weken opnieuw geschiedenis geschreven voor de kerk van Schokland: lei wordt weer pan. Tijdens de werkzaamheden blijven het museum en de kerk geopend voor publiek, er wordt alles aan gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

© Museum Schokland

powered by Peppered