Luchtoorlogdag zondag 2 juni 2019

3 jun

Zondag 2 juni Luchtoorlogdag bij Museum Schokland

Zondag 2 juni vindt de jaarlijkse Luchtoorlogdag plaats bij Museum Schokland.

Een interessante en leuke dag voor jong en oud en ieder die geïnteresseerd is in WOII.

De Luchtoorlogdag vindt plaats op het Museumterrein en is geopend van 11.00-17.00 uur.

Wat je kunt verwachten:

• Militairiamarkt
  • Lezingen
  • Muziek in stijl
  • Re-enactment
  • Kinderspeurtocht
  • Entree voor het museum

De lezingen:

Bas Kreuger (werkte o.a. bij Militaire Luchtvaart Museum en Aviodrome) zal deze dag vertellen over de luchtoorlog boven Nieuw Guinea. Hij gaat in op het strijdverloop, de symbiotische relatie tussen land- en luchtmacht in de Nieuw Guinea campagne en de (beperkte) rol die Nederlandse eenheden in dat strijdtoneel speelden. Ook vertelt hij over de door hem ondernomen expeditie naar Nieuw Guinea op zoek naar een verdwenen B-25H van de 5th Air Force. Tijdens de lezing ‘Tussen hemel en aarde’ van Erin de Mooij wordt u meegenomen naar Engeland September 1944. Aan de hand van originele kleding, originele objecten, foto’s en verhalen krijgt u inzage in het dagelijkse leven op de basis en de dodelijke gevaren die duizenden jonge mannen van de United States Army Air Force moesten trotseren op 10.000 meter hoogte.

De Re-enactmentgroepen:

De Duitse groep, Leichte FLAK Abteilung 667, laat het leven van de Duitse militair zien in de oorlogsperiode. SOE Jedburgh, de Geallieerden groep, laat het werk zien van de speciale Jedburgh teams welke achter vijandelijke linies werd gedropt om daar bijvoorbeeld samen met verzetsgroepen de Duitsers tegen te werken. De Oranjewacht, zal zowel de Luchtbeschermingsdienst (40/45) als de Luchtwachtdienst (38/40) laten zien.

De entree voor deze dag is de normale entreeprijs voor het museum. Voor een hapje en een drankje kun je ook deze dag uitstekend terecht bij Museumrestaurant Schokland

De dag wordt in samenwerking met Stichting Ongeland georganiseerd. Deze stichting heeft als doel het in leven houden van de herinneringen aan WOII.