Nu te zien

Een eindeloze leegte

Noordoostpolder 1943-1945 getekend door Henk Rotgans
30
mrt
-
26
aug
  • 30 mrt - 26 aug
    Museumkerk
    expositie

Rotgans vervaardigt hij meer dan 100 tekeningen. Stuk voor stuk historische documenten.

Midden in de Tweede Wereldoorlog, juni 1943, vertrekt Henk Rotgans richting Noordoostpolder. Voor de ontginning van de net drooggevallen Noordoostpolder zijn vele arbeidskrachten nodig. Door hier te gaan werken kan de 33-jarige illustrator krijgsgevangenschap in Duitsland ontlopen.

Het fysieke werk in de kale polder valt de stadsjongen Rotgans al snel erg zwaar. Rotgans komt in contact met hoofd van de bouwkundige afdeling en krijgt de opdracht om de kantines van de barakkenkampen op te vrolijken met zijn illustraties. Hij kan zijn geluk niet op wanneer hij zijn ontginningsschop mag omruilen voor zijn vertrouwde pen, potlood en penseel . Ter inspiratie trekt hij op de fiets de polder in. Hij tekent wat hij ziet, zo waarheidsgetrouw mogelijk. Met een kwinkslag legt hij landschap, leven en werk op het nieuwe land vast als voorstudie voor de wandschilderingen in de barakken.

Een eindeloze leegte is een verzameling van tekeningen van Rotgans uit de periode 1943 – 1945. Speciaal is het aquarel ‘Losplaats Ramspol’ uit 1943. Deze is recent uit privébezit geschonken aan Museum Schokland. Naast tekeningen uit eigen collectie zijn er tientallen werken in bruikleen van Erfgoedpark Batavialand.

© Museum Schokland

powered by Peppered