Zondag 2 juni is de laatste dag van de expositie ‘Nijlpaarden in de polder’. Deze expositie geeft een beeld van een verdwenen wereld van lang vervlogen tijden. Over een periode dat het hier subtropisch warm was. Er dobberden toen zelfs nijlpaarden in de rivier de IJssel. Als afsluiting van de expositie organiseert museum Schokland een gevarieerde IJstijddag.
Paleokunstenaar Remie Bakker is internationaal bekend vanwege zijn prachtige levensechte modellen van prehistorische dieren. Deze dag is Remie op Schokland voor het geven van workshops voor jong en oud. Leer van Remie de fijne kneepjes van het vak en maak je eigen mammoet van klei.
Wil je te weten komen hoe ze vroeger van stenen gereedschap maakten? Steentijdtechnoloog Diederik Pomstra geeft demonstraties vuursteen bewerken. De neanderthaler maakte van vuurstenen mooie bijlen en vlijmscherpe speerpunten.
In de expositie Nijlpaarden in de polder kun je deze oeroude werktuigen bekijken.
Er zijn twee lezingen deze dag.
Om 11.30 uur:
De geschiedenis van Flevoland gaat terug tot 130.000 jaar. In de diepe ondergrond treffen we sporen aan van deze periode. Getoond wordt hoe met het zand een oude geschiedenis naar boven wordt gebracht. Uit onderzoek van vondsten blijkt dat in een warme periode voor de laatste ijstijd hier nijlpaarden bosolifanten, bosneushoorns, hyena’s, leeuwen rondliepen. In het museum worden hun fossiele beenderen geëxposeerd. In deze presentatie worden recente spectaculaire vondsten getoond. Die komen uit gebieden die ook toegankelijk zijn voor het publiek. Vindplaatsen zijn onder meer IJburg en de Marker Wadden. Toeristen vonden hier al een bot van een leeuw en kaken van een reuzenhert. Er liggen nog veel fossiele schatten verstopt in het zand.
Tussen al de dieren leefde de Neanderthaler. Vuursteen werktuigen en bewerkte stukken gewei en bot zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat Neanderthalers gejaagd hebben op de bosolifant. Als je zijn leefomgeving bekijkt en dit vergelijkt met vondsten uit het buitenland, krijg je een beeld van de voedselbronnen waarover Neanderthaler beschikte. In deze voordracht wordt hierop ingegaan.
Om 14.30 uur:
De wolharige mammoet is het bekendste symbool van het IJstijdvak. Maar dat noordwest Europa in het IJstijdvak ook bewoond werd door wolharige neushoorns en sabeltandkatten is minder bekend. Ze leefden op een laagvlakte tussen de Britse eilanden en Nederland, Doggerland genoemd. In deze poolsteppe stroomden destijds de rivieren Maas, Rijn en Theems.
Van de mammoetfauna die ooit dit Doggerland bewoonde, zijn veel verschillende dieren en de vegetatie bekend. En dat dankzij intensieve samenwerking met de visserij op de Noordzee van vandaag de dag. Naast dieren leefden er toen ook mensen. Die hebben het volgehouden totdat circa 8.000 jaar geleden de Noordzee zijn huidige zeespiegelstand bereikte.In deze voordracht zullen voor het eerst steentijdartefacten waaronder prachtige vuistbijlen getoond worden die afkomstig zijn uit de Noordzee.
Naast hun lezing geven Dick en Frans gedurende de dag korte rondleidingen door de tentoonstelling.
Alle activiteiten zijn gratis op vertoon van een geldig entreekaartje tot het museum.