Ook dit jaar neemt Museum Schokland weer deel aan de Open Monumentendagen. Op 11 en 12 september is de toegang gratis. Het thema van deze editie is ‘inclusive heritage’. Van wie is ons erfgoed eigenlijk? Waarom moesten de Schokkers in 1859 van hun geboortegrond vertrekken? En wat betekent de Schokker geschiedenis voor een jonge provincie als Flevoland – hoe verhouden we ons tot de verhalen van Schokland? Wie worden er bij de geschiedenis betrokken en wie niet? Museum Schokland nodigt je uit om over deze vragen na te denken.
Reserveren voor de Open Monumentendagen is verplicht, de toegang is gratis.
Als extra activiteiten organiseert het museum op de zondag een aantal creatieve workshops voor volwassenen. De workshops worden gegeven door kunstenaars die deze zomer deelnemen aan de Kunst en Poëzieroute ‘Dichter op het Water’ op Schokland. De workshops zijn zeer divers en geïnspireerd op de kunstwerken die op de kunstroute zijn te bezichtigen.
Deelname aan de workshops is gratis. De aanvangstijden zijn 12.00, 13.00, 14.00. 15.00 en 16.00 uur. De workshops vinden plaats in de open lucht. Het maximum aantal deelnemers is beperkt. Als je het leuk vindt aan één of meerdere workshops deel te nemen dan kan dat als optie bij het reserveren van een kaartje.
Naar aanleiding van haar kunstwerk ‘De toren van Babel’, maar ook refererend aan andere imaginaire bouwsels, krijgen de deelnemers de opdracht om met klei, satéprikkers en karton een bouwsel te maken dat de stijging van de zeespiegel kan trotseren.
Speciaal voor de kunstroute ‘Dichter op het Water’ maakte Su de installatie ‘Bevroren Tijd’. Haar werk gaat over herinneringen, sporen, die achterblijven, gedachten, die naar boven dwarrelen en die zij wederom in een eigen bedacht verhaal verbeeldt.
Tijdens deze workshop gaan we onderzoeken wat jouw verhaal is. Wat zijn jouw herinneringen, sporen, gedachten, die je vast wilt houden? Wij werken met papier, gevonden voorwerpen, planten en houden de tijd even vast in een miniboek over de ‘Bevroren tijd’.
Vis en visserij zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse geschiedenis en ook met de historie van Schokland. Wij willen met het kunstwerk ‘Blowin’ in the Wind’ het verleden op het (w)eiland weer zichtbaar maken. Door vissen terug te brengen naar een plek waar ze eens hoorden. Zijn ze ooit aangespoeld of door de tijd en wind bloot gelegd? Zijn ze ooit opgegeten, uitgestorven of een (on)natuurlijke dood gestorven? Vragen die ook doen nadenken over het huidige leven van de vis. Is dit kerkhof misschien het beeld van de toekomst?
Onze consumptie van vis is in de afgelopen 50 jaar verdubbeld. En het groeit nog steeds. Bijna een derde van alle visbestanden zijn overbevist. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd. Verder heeft een kwart van de vis die wordt verkocht plastic in hun lichaam. Hierover verhaalt de installatie ‘Blowin in the Wind’.
In de workshop hopen we gedachten, gesprekken en discussies in gang te zetten over de staat van het visje op ons bord. Is there a solution pollution? De deelnemers worden uitgenodigd hun gedachten hierover achter te laten op één van de vele klingelende gerecyclede ‘aanspoelhoutjes’ die we op de workshop plek hebben hangen’. Tevens kunnen experimentjes worden gedaan m.b.t. plastic verwerking en wordt de deelnemer creatief uitgedaagd los te gaan op allerlei restplastic. De bedoeling is het plastic hierdoor een nieuw, spannend & kunstzinnig leven te geven. The answer my friend is blowin…