di. 2 jun. 2020 - zo. 25 okt. 2020

Paul Dikker

Expositie, Kunst, Museum Schokland

Paul Dikker viert dit jaar zijn 35 jarig jubileum als professioneel beeldend kunstenaar. De expositie in ons museum bevat recent werk maar ook een aantal oudere schilderijen uit zijn Noorse periode.

In 1984 voltooide Dikker zijn opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten en een jaar later studeerde hij cum laude af in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien exposeert hij zijn werk in Nederland, België, Duitsland en Noorwegen.

Noorwegen
Na werkperiodes in Spanje en Portugal, schildert hij tussen 2006 en 2013 jaarlijks drie maanden in Noorwegen. Het Oslo Museum organiseert in 2007 een solotentoonstelling van zijn schilderijen. In 2010 maakt hij samen met een Noorse schrijver voor uitgeverij Aschehoug Forlag (Oslo) het boek Alt det som er (Alles wat er is). Het boek, gemaakt met steun van de Noorse Culturele Raad, wordt aangekocht door de Noorse staat en verspreid onder alle bibliotheken. In 2013 stelt Dikker met een collega de groepsexpositie Holland i Hardanger samen voor het Hardanger Folkemuseum in Utne, Noorwegen. Er is ook werk van hem te zien.

Twee na mooiste Nederlandse kunstwerk
Zijn schilderij Ergens anders wordt in 2006 gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar. De verkiezing is georganiseerd door de Federatie Kunstuitleen (FKU). Het schilderij is in het bezit van Shell.

Paul Dikker behoort tot de zeer kleine groep kunstenaars in Nederland die van zijn verkopen en opdrachten kan leven. Zijn heldere, avontuurlijke schilderijen zijn niet makkelijk onder te brengen in een of andere stroming. Overweldigd door de prachtige natuur maakt hij in Noorwegen vanaf 2006 een uitgebreide serie landschappen. In 2012 zoomt hij op de natuur, die daarmee vreemd genoeg als herkenbaar element steeds meer uit zijn schilderijen verdwijnt. Zijn recente, non- figuratieve schilderijen zijn te beschouwen als innerlijke landschappen waarvan de betekenis binnen in de schilderijen zelf besloten ligt. Net zoals muziek een eigen taal is zonder woorden, spreken ook de schilderijen van Dikker hun eigen taal: een beeldtaal die zonder woorden direct de menselijke ziel beroert.

Meer over Paul Dikker
In 2018 verscheen het tweede nummer van het WAW-magazine, dat Dikker zelf uitgeeft. Hij organiseert ook bijeenkomsten, geeft lezingen en schrijft artikelen over kunst, kunstbeleid en ondernemerschap. Hij is momenteel bestuurslid bij Stichting Leenrecht en Pictoright. Hij voerde opdrachten uit voor onder meer de Universiteit van Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken.

Werk van hem is in het bezit van het Teylers Museum, Oslo Museum, provincies Noord-Holland en Flevoland, CBK Zuidoost, Spaarne Ziekenhuis Haarlem,  Universiteit van Amsterdam, Ministerie van Economische Zaken, Sociaal-Economische Raad, Gemeente Diemen, ING, Shell, en vele andere bedrijven, instellingen en particulieren in België, Curaçao, Duitsland, Groot Brittannië, Nederland, Noorwegen, Portugal en de Verenigde Staten.

Website Paul Dikker

Ook interessant

alle cursussen