Vaste tentoonstelling

Museum Schokland vertelt het verhaal over een uniek stukje Nederland. Dit bijzondere gebied kent zijn oorsprong in de voorlaatste IJstijd. De bewoningsgeschiedenis gaat terug tot 10.000 jaar. In de vaste tentoonstelling wordt de bezoeker meegevoerd door de geschiedenis van Schokland: dwalend door de eeuwen komt het verhaal tot leven. De bijzondere archeologische vondsten die in de tentoonstelling worden uitgelicht maken de geschiedenis tastbaar.

 

De eigentijdse presentatie stelt bezoekers in staat om letterlijk op ontdekking te gaan door de geschiedenis van het gebied Schokland, dat in 1995 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. In het museum komt men meer te weten over 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. Ook beleeft men hier hoe Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge werd.  De vele archeologische vondsten laten zien hoe mensen, op de grens tussen land en water, hebben geleefd.

Uniek zijn de 4000 jaar oude voetafdrukken van een volwassene en een kind. Zij behoren tot één van de oudste voetafdrukken van Europa en zijn de pronkstukken van het museum.

Uiteraard is er in de tentoonstelling ook plek voor de jonge onderzoeker met interactieve presentaties voor kinderen.