Op het eiland Schokland, een smalle strook land in de Zuiderzee, vindt in 1859 iets ingrijpends plaats. Op last van de overheid wordt het eiland ontruimd: de inwoners moeten, vanwege de armoedige omstandigheden en de onderhoudskosten, het eiland verlaten. De Schokkers moeten hun leven elders opnieuw opbouwen en komen terecht in verschillende dorpen en steden.
165 jaar later bestaat die Schokker identiteit nog steeds. De nazaten van de vroegere bewoners voelen zich nog altijd nauw verbonden met hun voorouders en het voormalige eiland, nu ingesloten in het nieuwe polderland van Flevoland en UNESCO Werelderfgoed. Maar wie waren de laatste bewoners van Schokland? En hoe sterk kunnen herinneringen zijn aan een eiland dat je zelf alleen uit verhalen kent?
Museum Schokland laat in deze tentoonstelling de Schokker identiteit en relatie tot het verdwenen eiland zien. Dat doen we aan de hand de belevenissen van de Schokkervereniging en het boek ‘Het eiland van Anna’ van schrijver en historicus Eva Vriend. Met portretten van Schokkers en het verhaal van de ontruiming wordt de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven verteld.
De expositie ‘De ontruiming van Schokland’ is vanaf 24 oktober t/m eind februari 2025 te zien in de Museumkerk en -pastorie van Museum Schokland.
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met de Schokkervereniging, het Zuiderzeemuseum, Eva Vriend en Henk van Heerde. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 24 oktober.