Leer van vis

6 nov t/m 2 jan

Leer van vis

Ontdek de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid in de reizende tentoonstelling Leer van vis. Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al zo’n 2000 jaar verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen. Denk aan kleding, tassen, messenheften, bekleding van sabels en bijvoorbeeld moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

Reizende tentoonstelling

Negen musea, uit het Zuiderzeenetwerk, werkten samen om de tentoonstelling Leer van vis neer te zetten. Vissenleer komt voor in verschillende collecties van de deelnemende musea; dit vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Leer van vis reist van 4 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea uit het netwerk. Vanaf 6 november is Leer van vis te zien in Museum Schokland.

Workshop visleer maken

Wil je zelf ervaren hoe je van verse vissenhuiden een uniek vel visleer maakt? Museum Schokland biedt bezoekers gelegenheid tot het volgen van een workshop, onder deskundige leiding van circulair kunstenaar Happy van der Heide. Reserveer nu online voor deze unieke workshop!

Tentoonstellingsdata

2021
2 september – 31 oktober: Museum Spakenburg
6 november – 2 januari 2022: Museum Schokland

2022
8 januari – 6 maart: Stadsmuseum Harderwijk
14 mei – 10 juli: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont
16 juli – 11 september: Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam
17 september – 18 december: Museum Het Oude Raadhuis, Urk
24 december – 25 februari 2023: Huizer Museum

2023
4 maart – 21 mei: Museum ’t Fiskershúske, Moddergat
27 mei – 23 juli: Zuiderzeemuseum, Enkhuizen