Prinses Marilène van Oranje slaat eerste Schokkermunt

Prinses Marilène van Oranje heeft op zaterdag 8 september het eerste Schokkervijfje geslagen op Schokland. In de reeks speciale munten voor de Nederlandse Werelderfgoederen is dit Schokkervijfje ontwikkeld en tot stand gekomen, in opdracht van het Ministerie van Financiën en uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Vanaf heden is de munt in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar bij Museum Schokland en de KNM.

Kijk hier voor het filmverslag.

Inspiratie van de ontwerper
Het Schokland Vijfje is ontworpen door de Duitse kunstenaar Katrin Korfmann. Voor haar ontwerp gebruikte ze als raster het typisch Nederlandse polderlandschap, dat de omtrekken van het voormalige eiland Schokland inlijst. Het patroon staat symbool voor de grote culturele waarde van het landschap. De omtrek van het voormalig eiland Schokland is nog steeds hetzelfde als ten tijde van de drooglegging. Op de voorzijde van de munt zien we het portret van de Koning en profil, kijkend naar rechts: abstract maar herkenbaar. Het portret is een vrije lijntekening, in de stijl van het landschap op de keerzijde. De lijntekening vormt zo een stijlmiddel voor de verbintenis van de Koning en het gecultiveerde landschap. Het landschap en het portret van de koning komen omhoog, evenals de iconen en letters ten opzichte van het omgevende land - een verwijzing naar het vroegere eiland, dat boven de Zuiderzee uitstak. Het Schokland Vijfje is de zevende uitgifte in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2020), dat dankzij het eigentijdse ontwerp een waardig eerbetoon is aan een uniek stukje Nederland.