Expositie Kinderkunst in de Pastorie van Museum Schokland

Aanspoelen op een onbekend eiland

Expositie Kinderkunst bij Museum Schokland

Een speciale onderwijs expositie op een unieke locatie: zo’n 80 kinderen ( groep 5 t/m 8) van basisschool De Regenboog uit Creil en De Zeester uit Marknesse exposeren hun getekende eilanden op een voormalige eiland: Museum Schokland.

Cultuurbedrijf Noordoostpolder (afdeling Klas@Kunst) organiseert voor het derde jaar op rij het 'Beeldend atelier in de klas'; een impuls voor betekenisvol beeldend cultuuronderwijs op school. Inmiddels namen 7 scholen uit de Noordoostpolder met veel enthousiasme deel aan dit project.

In Beeldend atelier in de klas krijgen de leerlingen 4 weken lang beeldende lessen van vakdocenten Simone van der Meulen en Monica Sierat. Zij bedenken een eigen, imaginair eiland en beleven daar een spannend tekenavontuur. En voor wie opgroeit op de bodem van de zee is dit thema niet heel ver gezocht..

Tijdens het project leren de kinderen allerlei tekentechnieken en tekenmaterialen kennen. Centraal staat echter het tekenen in dialoog, want door samen te praten en samen te tekenen kom je op nieuwe ideeën en oplossingen. Wat zie je eigenlijk op jouw eiland, wat is er gebeurd en wat zou je als eerste doen als je daar zou aanspoelen? Wat heb je nodig als je daar langer zou blijven? En wat doe je als er meer mensen aanspoelen? Zo ontstaan er spannende, persoonlijke en ontroerende eilandverhalen. Zo’n 50 schilderdoeken nemen de kijker mee op ontdekkingsreis.

Dit project is gebaseerd op het onderzoek Het getekende verhaal van het kind, tekenen in dialoog (Sierat & Tielens, 2017, Masteropleiding Kunsteducatie Groningen).

Marcel Jansen, de nieuwe directeur van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, opent op maandag 15 april om 10.30 u. de expositie op feestelijke wijze. De jonge kunstenaars zijn dan uiteraard zelf ook aanwezig. Daarna is voor publiek de expositie nog tot eind april te bezichtigen tijdens de openingstijden van Museum Schokland. Laagdrempelige, maar verrassende kinderkunst voor het hele gezin!

Aanspoelen op een onbekend eiland:

11 t/m 30 april 2019 (dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 u.)