Museum Schokland zeer tevreden aantal bezoekers 2017

Recordaantal bezoekers sinds verzelfstandiging in 2015.

Er waren dit jaar een aantal opvallende zaken voor Museum Schokland: naar aanleiding van de Van der Lijnonderscheiding aan paleokunstenaar Remie Bakker werd de tentoonstelling ‘Oog in Oog’ gepresenteerd met levensechte prehistorische dieren uit de collectie van Bakker. Vele bezoekers kwamen speciaal voor deze tentoonstellingen. In september, tijdens viering NOP 75 droog, werd de tentoonstelling ‘PolderPioniers’ geopend. Een indringende foto expositie met prachtige portretten van pioniers, gemaakt door fotograaf Jarno Kraayvanger. De expositie werd zeer gewaardeerd en bracht een stijging in bezoekers uit de regio met zich mee. In het teken van NOP 75 jaar droog was Schokland ook het podium voor locatietheater Prins te Paard met een tal van voorstellingen in september en oktober. Verdere succesvolle evenementen waren de Scandinavië Markt, Vliegtuigendag in samenwerking met Stichting Ongeland. Ook de Archeologiedag werd zeer goed bezocht, deze landelijke dag werd georganiseerd in samenwerking met Werelderfgoed Schokland en het Flevolandschap. Daarnaast waren ook de Educatiedagen succesvol; binnen twee dagen bezochten 400 leerlingen het voormalige eiland. In 2017 kwam er ook een nieuwe uitbater in het restaurant van Museum Schokland, Dennis Goossens, tevens eigenaar van het Wapen van Ens. De samenwerking met restaurant en museum levert voor het nieuwe jaar verrassende en aantrekkelijke arrangementen. Zij zullen in de markt worden gezet voor zowel de particuliere bezoeker als de zakelijke markt.

2018: een nieuw museum Na jarenlange trouwe dienst werd het tijd om de vaste presentatie van Museum Schokland te vernieuwen volgens de maatstaven van deze tijd. Alleen de muren van de markante houten gebouwen op het museumterrein blijven bestaan, de rest wordt helemaal opnieuw opgebouwd. De bijzondere geschiedenis over dit gebied wordt op interactieve wijze gepresenteerd, ook komt er meer ruimte voor ‘het verhaal’ en de collectie zal meer in context worden geplaatst. De bezoeker stapt als het ware in een tijdscapsule en doorloopt de periodes vanaf de voorlaatste ijstijd tot nu. Deze nieuwe presentatie blijft geschikt voor de huidige bezoeker, maar zal ook zeker in de smaak vallen bij gezinnen met kinderen. Voor deze doelgroep komt er dan ook een speciale gezinskaart. De inrichting is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, Coöperatiefonds Rabobank Noordoostpolder, VSB Fonds, BPD Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Hendrik Mullerfonds, Zabawas. Het nieuwe museum gaat op 30 maart open voor publiek, tot die tijd is de museumkerk, het buitenterrein, winkel en het museumrestaurant te bezoeken.