do. 04 aug. 2022

Luchtbespiegelingen op Werelderfgoed Schokland

&de Carvalho speelt zondag 14 augustus de voorstelling ‘Luchtbespiegelingen’ in het kader van ‘Zomer op Schokland’. Deze multidisciplinaire voorstelling, op locatie bij de Lichtwachterswoning op Schokland, is een ode aan de lucht. Zwevende virusdeeltjes en broeikasgassen brengen onze oude vertrouwde gewoontes in gevaar, ondertussen lukt het ons niet om dichter tot elkaar te komen, een nieuw bewustzijn te creëren of een oplossing te vinden. Is lucht niet juist wat ons allemaal verbindt?

Mislukte conferentie

Drie personages bevinden zich in een weiland. Ryan, de topman van een low-budget vliegtuigmaatschappij. James, een chemicus die ooit het gat in de ozonlaag ontdekte. En Lucy, een dromerige kunstenares met een obsessie voor de Apocalyps. Ze zijn bij elkaar gekomen voor een geheimzinnige maar mislukte conferentie over lucht en nu zitten ze samen vast in een modderveld en wachten totdat er iets gebeuren gaat. Een dreigende calamiteit komt langzaam dichterbij. Als dat maar goed gaat… &de Carvalho neemt het publiek mee op een prikkelende reis langs absurde monologen, luisterliedjes, reizende elektronische muziek, het unieke landschap van Schokland en een spannende luchtige installatie.

Klimaatverandering

Artistiek leider Anne Roos Rosa de Carvalho schreef een vervreemdend discours tussen drie boeiende maar doelloze personages, in een poging haar eigen (maar wellicht ook universele) interne dialoog over de toekomst van onze lucht (en onszelf) te vangen. De lucht krijgt een stem in de vervreemdende geluidscomposities van geluidskunstenaar Fedde ten Berge die de bezoeker ijl en snel omringen. Dit alles maakt Luchtbespiegelingen op Schokland een bijzondere ervaring waarbij het publiek op verrassende muziek-theatrale wijze in het onderwerp klimaatverandering duikt – letterlijk een ‘hot issue’. Luchtbespiegelingen is zondag 14 augustus te zien in het kader van ‘Zomer op Schokland’. Meer informatie is te vinden op onze site.

Foto: Bowie Verschuuren