wo. 15 dec. 2021

Mini-documentaire gezichtsreconstructie Wende

In 2021 is paleokunstenaar Remie Bakker gevraagd op basis van een schedel uit de collectie van Museum Schokland een realistische gezichtsreconstructie te maken. Remie Bakker geniet internationale bekendheid vanwege zijn levensgrote, wetenschappelijk verantwoorde reconstructies van prehistorische dieren. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het menselijke gelaatsreconstructies.

In 1990 werd nabij Schokland een prehistorisch grafveld opgegraven met een ouderdom van circa 4600 jaar. Eén van de graven was van een vrouw. Ze had destijds de leeftijd van ongeveer 30 jaar bereikt. Vooral haar schedel had de tijd goed doorstaan en is verrassend goed bewaard gebleven.

Met dit model krijgt deze prehistorische vrouw letterlijk een gezicht. Een zeer vroege inwoonster van de Noordoostpolder komt hiermee tot leven. Via een publieksprijsvraag heeft ze de naam Wende gekregen. Inmiddels heeft Wende een prominent plek in de vaste expositie van het museum.

Deze korte documentaire, over het proces van de gezichtsreconstructie, is in opdracht van Museum Schokland gemaakt door paleokunstenaar Remie Bakker / Manimalworks.