Collecties

Museum Schokland beschikt over collecties op het gebied van geologie, historie, archeologie en een aantal kunstobjecten.

Het museum heeft de collecties in langdurig bruikleen van de gemeente Noordoostpolder. Namens de gemeente worden ze beheerd door een commissie van onafhankelijke deskundigen: de Commissie Van der Lijn.

Collecties
 • Geologie
  Gesteenten vormen de grootste verzameling van het museum, De collectie bestaat uit duizenden erratica/zwerfstenen uit Noord-Nederland, gesteenten uit Scandinavië, kalksteenfossielen en mineralen.Vrijwilligers hebben jarenlang in Scandinavië gesteenten uit de vaste rots verzameld en op Schokland bijeengebracht. Deze zogenoemde ‘moedergesteenten’ zijn van belang voor de ijstijdgeologie, petrologisch en petrografisch onderzoek. Het is de grootste museale studiecollectie Scandinavische gesteenten van Nederland.
  In de jaren 1960 legateerden de destijds bekende amateurgeologen Pieter van der Lijn en Bernhard Boelens hun privécollecties aan de gemeente Noordoostpolder. Sindsdien zijn hun historische verzamelingen in museum Schokland ondergebracht.
  De museale collectie fossielen van ijstijdzoogdieren telt enkele honderden items voornamelijk afkomstig uit de IJsseldelta.Voorts heeft het museum nog kleine collecties mollusken en grondprofielen afkomstig uit de Noordoostpolder en Flevoland.
 • Historie
  De collectie is gerelateerd aan de historie van het Zuiderzeegebied en die van Schokland en de Noordoostpolder in het bijzonder.De realia variëren van gebruiksvoorwerpen en gereedschappen, aardewerk, scheepsmodellen, ankers, munten, nautische objecten, wandtegeltjes, draineerbuisjes, onderdelen van vliegtuigwrakken tot een hoogwaterkanon.
 • Archeologie
  Een kleine maar bijzondere verzameling bodemvondsten afkomstig van het werelderfgoed Schokland en uit de Noordoostpolder. Topstuk is een aantal prehistorische menselijke voetafdrukken met een ouderdom van circa 4000 jaar. Ze behoren tot oudste menselijke loopsporen van Europa.
 • Kunst
  Enkele tientallen historische en moderne kunstobjecten. De gevarieerde verzameling bestaat uit schilderijen, aquarellen, tekeningen en sculpturen van diverse materialen.

Hiernaast heeft het museum een uitgebreide bibliotheek en documentatie over met name ijstijdgeologie en historie Zuiderzeegebied, Schokland en Noordoostpolder.

Het beeldarchief bestaat uit enkele duizenden (historische) foto’s, dia’s en een kleine verzameling films en documentaires.