Lezingen

Scandinaviëmarkt 2022

‘IJsland in al z’n facetten’, lezing door Gerard van Klaveren

Gerard van Klaveren is sinds 2003 Honorair Consul van IJsland. In die hoedanigheid heeft hij vele contacten op het eiland en volgt hij de ontwikkelingen van het land nauwgezet. In zijn lezing neemt hij u niet alleen mee naar de mooie plekjes van het land, maar geeft hij ook een inkijkje in hoe de IJslandse samenleving in sociaal, cultureel, politiek en economisch opzicht functioneert. Recentelijk verscheen van zijn hand het boek Bestemming Reykjavik, een roman over het functioneren van de IJslandse samenleving ten tijde van de bankencrisis van 2008.

Lezingen door Gerrit Jan Zwier

Lezing Noorwegen

‘Het spreekt niet meer vanzelf om naar het zuiden te gaan. Het is er te heet, te lawaaiig, er zijn te veel toeristen. Velen hebben inmiddels de charme van het koele, stille Noorden ontdekt, waar de grootse natuur niet tot tuintjes en parkjes is getemd. In Noordwaarts worden de landschappen, eilanden en uithoeken van Noorwegen van zuid naar noord verkend, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip. Het blijft wonderbaarlijk dat de misdaadliteratuur hier tot bloei kwam, in al die vredige provinciestadjes waar in werkelijkheid de diefstal van een skistok al een sensatie zou zijn. Niets ligt voor de hand in een land waarvan de bewoners een ‘romantisch hart’ en een ‘koel verstand’ zouden hebben.’

Lezing Zweden

Zweden is gezegend met adembenemende landschappen, zowel in het hoge noorden als in het zuiden, een rijke geschiedenis, met kunst en cultuur en vriendelijke bewoners. Om het land in al zijn glorie te leren kennen liet Gerrit Jan Zwier zich leiden door twee ideale gidsen: op het land door de beroemde plantkundige Carolus Linnaeus (1707-1778) en in de lucht door Nils Holgersson, de hoofdpersoon uit Nils Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf (1858-1940). Beiden zijn reizigers bij uitstek: ze zijn nieuwsgierig en hebben een onderzoekende geest.

Lezing door Hans Alles

Er nog al wat onduidelijkheid: wat is een Fries, wat is een Viking en wat zijn hun banden. Friezen en Denen waren buren, zij hadden veel gemeen. De Friezen waren handelaren tot o.a. in de Oostzee, zij waren betrokken bij de oprichting van de handelsstad Ribe (zuid Jutland), hadden o.a. handelskolonies in Hedeby (vlak bij Sleeswijk), Birka en wat later Sigtuna (beide nabij het huidige Stockholm). Zij speelden een rol in de oorlogen tussen Denemarken en Karel de Grote en na het uiteenvallen van zijn rijk werden Deense koningsneven als graven van Frisia aangesteld. De aartsbisschop van Bremen, Adam Van Bremen (1050-1081), schreef: “En sindsdien zijn Frisia en Engeland volgens zeggen onderworpen aan de Denen”. Wellicht wat overdreven wat Frisia betreft maar er zit wel een kern van waarheid in.