Muziek

Scandinaviëmarkt 2022

Scandinavisch koor

Het Scandinavisch koor brengt de rijke Scandinavische zangtraditie tot leven en zingt muziek van Deense, Noorse of Zweedse componisten. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit a capellamuziek voor gemengd koor. Het amateurkoor is divers samengesteld: leeftijden en achtergronden lopen uiteen. Wat de leden bindt is de liefde voor muziek, zingen en Scandinavië. Het Scandinavisch Koor heeft een breed repertoire: klassiek, modern, werelds, volks- en religieuze muziek.

Sparv

Met de klanken gespeeld door de muzikanten van Sparv waant u zich een beetje in het hoge noorden. Muziek zoals zij al sinds mensenheugenis in de oneindig lijkende bossen en afgelegen danszaaltjes van de pittoreske dorpjes van Scandinavië klinkt. Sparv heeft haar repertoire gekozen uit de onuitputtelijke bronnen die nog in de Noorse en Zweedse traditionele muziek voorhanden is. Gespeeld op viool, nyckelharpa en trekharmonica klinkt het soms vrolijk, soms melancholisch, sprankelend of ontroerend. Ellen Kempers en Corné Hoogervorst vertolken de muziek met respect voor de eeuwenoude traditie en soms, naar goede gewoonte van de speelmannen in het noorden, ook met een beetje eigen inbreng.

Telys

Telys zingt driestemmige Scandinavische liederen met wortels in de volksmuziek. Het a capella trio bestaat uit Saskia Idzerda (sopraan), Ymkje de Boer (mezzosopraan) en Esther van der Panne (alt) en is opgericht in 2018. De drie zangeressen kennen elkaar uit Vrouwenkoor Nordlys, dat zich richt op moderne Noord-Europese muziek. Waar Nordlys (noorderlicht) groot is, is Telys (theelicht) klein, en tegelijkertijd een verwijzing naar de Scandinavische gewoonte om het tijdens de donkere maanden met theelichtjes gezellig te maken in huis. Telys zingt liederen uit Noorwegen en Zweden en in iets mindere mate uit Denemarken, Finland en IJsland – van middeleeuwse ballades tot volkse psalmen en op muziek gezette oudere en nieuwere poëzie. Soms maken de zangeressen een eigen vertaling en klinkt er dus Nederlands. Tussendoor vertellen ze kort waar de liederen over gaan.