Deelnemers

Scandinaviëmarkt 2023

Bloodaxes

Voel je welkom bij de vikingen van de Bloodaxes Sibbe, die het dagelijkse leven van een vikinggemeenschap uit de vroege middeleeuwen tot leven brengen.  Neem een kijkje bij de ambachten, zoals houtbewerking, leerbewerking, smeden, hand- en naaldwerk; ga in gesprek met deze handelaren en ambachtslieden of stel een vraag aan de vechters. Misschien tref je het en zijn ze net aan het trainen, of met hun wapens en uitrusting bezig.

Handdraaimolen ‘De Groene Draeck’

Het rinkelen van de kettingen, het gepiep van het rad; ambachtelijke handdraaimolen ‘Groene Draack’ neemt je mee terug naar het jaar 819. Haar donkergroene kleur en eenvoudige uiterlijk zorgen een attractie voor jong en oud! Natuurlijk fantastisch voor kinderen, maar de Groene Draack (of zoals de Vikingen haar noemden: Grøn Drakkar) kan ook met gemak het gewicht van acht volwassen Vikings aan. Wil jij ook een rondje zweven op haar vleugels?

Erik de Viking

Hij maakt authentieke Vikingvoorwerpen van leer (waaronder leren buideltjes). Demonstratie en kinderen kunnen met Erik een klein leren voorwerp maken.

Beensnijder

Eric van der Schoot is gespecialiseerd in beenbewerking. Tijdens de markt laat hij zien hoe met verfijnde technieken prachtige benen kunstvoorwerpen tot stand komen.

 

Houtbewerking

Adriaan Hogenbirk is een bekwaam houtsnijder. Hij heeft zich toegelegd op het vervaardigen van voorwerpen uit de Vikingtijd. In zijn stand zijn veel bijzondere voorbeelden te zien. Adriaan toont hoe met eenvoudig gereedschap vormen en versieringen in hout worden gemaakt.

 

Verteltheater Donderelf


Verteltheater Donderelf verzorgt een reeks optredens op de Scandinaviëmarkt. Philip ‘Aswind’ van der Zee brengt Viking verhalen en mythen uit het hoge noorden. Theresia van der Zee begeleidt hem daarbij op de Keltische harp. Het theaterduo was 15 jaar lang iedere zomer op Vikingfestivals in Noorwegen en daarvoor ook al op het Vikingfestival in Normandië, dat zijn naam aan de Noormannen dankt. Kom luisteren en laat je meevoeren naar een wereld vol mysteries.