wo. 05 feb. 2025

Waardige herdenking Watersnoodramp 1825 in Museum Schokland

In Museum Schokland vond op dinsdagavond 4 februari een intieme en waardige herdenking naar aanleiding van de ‘vergeten Watersnoodramp’ van 1825 plaats. Gemeente Noordoostpolder en Museum Schokland organiseerden deze bijeenkomst, waarbij werd stilgestaan van de gevolgen van de stormvloed – die ook wel ‘de grootste natuurramp van de negentiende eeuw’ wordt genoemd – voor Schokland. Op Schokland kwamen dertien mensen om het leven.

Belang van herdenken

Na een welkom van Marcel Jansen, directeur van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, luisterden de aanwezigen in het historische kerkje van Schokland naar een aansprekende toespraak van burgemeester Roger de Groot. Hij benadrukte het belang van de bijeenkomst: waarom het goed is om te herdenken en de relevantie van de herdenking in het heden. De Groot stak vervolgens de eerste van de dertien kaarsen aan, die symbool stonden voor de dertien slachtoffers van Schokland.

Bekijk de reportage op Omroep Flevoland

Gedicht voor Schokland

Stadsdichter van Urk, Cornelis Kapitein, nam vervolgens plaats achter het spreekgestoelte. In drie indrukwekkende gedichten maakte hij de thema’s zee, eiland en rampspoed invoelbaar. Kapitein heeft zelf Schokker wortels, als nazaat van de laatste havenmeester van Emmeloord, Harm Smit. Een van de gedichten schreef Kapitein speciaal naar aanleiding van de gebeurtenissen van 1825 op Schokland. Zijn gedichten droeg hij voor in het Nedersaksisch, waar ook het verdwenen Schokker dialect toe behoorde.

Schokland en Overijssel

De overige kaarsen werden vervolgens door de aanwezigen aangestoken. Buiten klonk de klok van de Museumkerk. Deze luidde 305 keer, één keer voor ieder slachtoffer in Overijssel. Schokland viel in 1825 onder de provincie Overijssel, de hardst getroffen provincie in het land. De ramp was voor de regering indirect een aanleiding het eiland Schokland in 1859 te ontruimen. De bewoners, die een armoedig bestaan leefden op het eiland, moesten elders hun woning opnieuw opbouwen. In Restaurant Schokland werd nagepraat onder het genot van een drankje.

Schokkers en de ontruiming

De herdenking sloot inhoudelijk aan bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Schokkers en de ontruiming’, die nog tot en met 2 maart in de Museumkerk is te zien. Alle informatie over deze tentoonstelling is te vinden op museumschokland.nl.

De watersnoodramp in Overijssel

De herdenking van de watersnoodramp van 1825 in Overijssel is een initiatief van het Oversticht, Stichting Overijsselacademie en Waterschap Drents Overijsselse Delta. In de Broederkerk in Kampen vindt op 5 februari een Watersnoodsymposium plaats. Ook is er een podcast ontwikkeld, doen vrijwilligers onderzoek naar de verhalen van de watersnoodramp en wordt watererfgoed gerestaureerd. Meer informatie vind je op stormvloed1825.nl. Hier vind je ook alle deelnemers van het klokluiden.