Tijdelijke exposities

Zomer op Schokland

Expositie ‘De Gedoemde Binnenzee’

Van 10 juni tot en met 29 oktober is de expositie ‘De Gedoemde Binnenzee’ te bewonderen bij Museum Schokland. Deze expositie bestaat uit bijzondere tekeningen en aquarellen van Martin Monnickendam. Deze tonen landschappen, dorpsgezichten en (visserij)activiteiten die inmiddels al lang verleden tijd zijn, maar misschien wel weer terugkomen. Monnickendam schetst een levendig en sfeervol beeld van een vervlogen Zuiderzeecultuur die gedoemd was te verdwijnen.

Veel van zijn tekeningen kenmerken zich door de forse, enigszins zwaar aangezette lijnen en met een verrassend oog voor details. Ze geven zijn werk een grote expressieve lading. De kunstwerken in deze tentoonstelling zijn in bruikleen afgestaan door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.


Beeldenexpositie in de museumtuin

Daarnaast is er vanaf juli tot en met eind september een serie houten sculturen van Carla Rump op het buitenterrein van het museum te zien. Hout als basismateriaal vormt voor Carla een belangrijke inspiratiebron om tot kunstwerken te komen. “Bomen zorgen voor zuurstof, bieden veiligheid en beschutting, ze geven houvast. Je kunt met ze praten en je erin verstoppen, ze weerstaan geen aanraking. Eenmaal geveld, worden ze hout, maar zelfs dan verdwijnt het leven er niet uit. Hout als werkmateriaal spreekt mij aan omdat ik er de oerkracht van het leven in zie, maar ook omdat in datzelfde hout de kwetsbaarheid van het leven ligt.” Aldus Carla Rump.

Beide exposities zijn te bewonderen met een normaal toegangskaartje voor het museum. Koop hier je kaarten.