Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Stichting Cultuurbedrijf Noordoostpolder


Cultuurbedrijf Noordoostpolder, het Centrum voor Amateurkunst en Cultuureducatie, is onderdeel van Stichting Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Een zelfstandige stichting met een culturele ANBI-status. Stichting Cultuurbedrijf Noordoostpolder bestaat uit 4 onderdelen op 3 locaties: Cultuurbedrijf Noordoostpolder (het Centrum voor Amateurkunst en Cultuureducatie), Theater ’t Voorhuys, Museum Schokland en Kunstuitleen Emmeloord.

1. Cultuurbedrijf Noordoostpolder
Cultuurbedrijf Noordoostpolder (het voormalig Muzisch Centrum) is het Centrum voor Amateurkunst en Cultuureducatie in de Noordoostpolder. Circa 1200 leerlingen volgen wekelijks lessen muziek, beeldende kunst, drama en dans. Daarnaast verzorgt Cultuurbedrijf Noordoostpolder een breed kunstaanbod voor het primair en voortgezet onderwijs in de regio.

2. Theater ’t Voorhuys
Theater ’t Voorhuys (voorheen een zelfstandige stichting) programmeert jaarlijks zo’n 80 professionele voorstellingen, een 20-tal amateurproducties en ongeveer 30 commerciële evenementen. Het is een middengroot theater met een capaciteit van 520 zitplaatsen. Ga voor meer informatie naar theater-voorhuys.nl.

3. Museum Schokland
In 1995 is het voormalig eiland Schokland met omgeving geplaatst op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO. De vaste tentoonstelling geeft een beeld van de bewogen historie van het eiland Schokland én wat vooraf ging. Met regelmaat organiseert het museum exposities op het gebied van geologie, archeologie, historie en kunst. Daarnaast organiseert het museum publieksevenementen zoals de Scandinaviëmarkt, Werelderfgoedweekend, het museumweekend en klassieke concerten. Museum Schokland was voorheen onderdeel van de afdeling Culturele Zaken van Gemeente Noordoostpolder.

4. Kunstuitleen Emmeloord
Kunstuitleen Emmeloord is gevestigd in Cultuurbedrijf Noordoostpolder en heeft een brede en gevarieerde collectie bestaande uit ruim 900 werken van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. Kunstuitleen Emmeloord organiseert, in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder, regelmatig exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten. Ga voor meer informatie naar kunstuitleenemmeloord.nl.

Het bestuur van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Marcel Jansen, directeur/bestuurder

Raad van Toezicht:

  • Dhr. J.H. Sweers, voorzitter
  • Dhr. J. Kempenaar, lid
  • Mevr. A. Weterings, lid
  • Mevr. L. Withaar, lid
  • Mevr. M.F.M. Rietveld, lid
Cultural Governance Code

De Governance Code Cultuur is een instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector. Cultuurbedrijf Noordoostpolder onderschrijft de Governance Code Cultuur en zorgt ervoor dat haar statuten en reglementen er zoveel mogelijk mee overeenstemmen. Meer informatie over de Cultural Governance Code kun je vinden op bij.cultuur-ondernemen.nl.

Beleid

Cultuurbedrijf Noordoostpolder is dé belangrijkste uitvoeringsorganisatie voor de realisatie van het gemeentelijke cultuurbeleid. Het realiseert haar doelstellingen op basis van de volgende vier opdrachten:

1. Onderwijs: cultuureducatie voor het basis- en voortgezet onderwijs
2. Talentontwikkeling: lessen en cursussen in kunst
3. Podia: de podiumfunctie voor zowel professionele als amateurvoorstellingen
4. Erfgoedmuseum, expositiefunctie en kunstuitleen

Beleidsplan 2019-2022
Het beleidsplan 2019-2022 van Stichting Cultuurbedrijf Noordoostpolder is hier te downloaden.

Jaarverslag
Open hier het Jaarverslag 2018 van Cultuurbedrijf Noordoostpolder.