Perry Island Reinvented

Expositieduur 18 maart tot en met 4 juni 2023

Donderdag 6 juli 1906, op patrouille in de Beringzee, ontdekte de bemanning van de US Revenue Cutter ‘Perry’, een even daarvoor nieuw gevormd vulkanisch eiland. Tussen de eilanden Castle Rock en Fire Island was het uit de zee omhoog gekomen. Een deel van de bemanning ging van boord en verkende het nieuwe eiland, dat ze naar hun schip ‘Perry Island’ noemden. Daar ter plekke maakte de trotse bemanning een foto als bewijs. Niet veel later werd deze foto door de Portland Post Card Company uitgegeven als ansichtkaart.

Op een op het internet gevonden een kopie van deze ansichtkaart was door de eigenaar van ‘ Ye Olde Curiosity Shop’, waar de kaarten destijds te koop waren, met de hand erbij geschreven dat het eiland vijf jaar later weer in de zee verdwenen was. Slechts vijf jaar had Perry Island bestaan.

Verwerken tot kunst

Beeldend kunstenaar Harke Kazemier houdt zich al jaren bezig met de vraag hoe het verleden te beschermen tegen de toekomst. Hoe kunnen gebeurtenissen, mensen en dingen uit het verleden een actief bestaan in het heden en de toekomst krijgen. Zijn voorzichtig antwoord daarop is door ze te verwerken tot kunst.

Geconfronteerd met de korte geschiedenis van Perry Island zag hij de mogelijkheid om na meer dan honderd jaar, al schilderend, Perry Island opnieuw te ontdekken. Of beter: opnieuw uit te vinden.

In deze tentoonstelling laat hij in een serie van meer dan dertig schilderijen een mogelijk Perry Island zien en geeft het eiland daarmee een nieuw bestaan in de 21e eeuw. Harke omschrijft zijn schilderstijl als ‘voorzichtig expressionisme’.

Harke Kazemier

Harke Kazemier (1958) is geboren te Kampen. Hij studeerde van 1983 tot en met 1989 schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien heeft hij geëxposeerd in binnen- en buitenland. Vanaf 2018 is hij daarnaast docent bij de Kunstacademie Haarlem Leiden. Hij woont en werkt in Amsterdam.