Zomer op Schokland 2023

Met o.a. gedichtenroute

Museum Schokland organiseert deze zomer de vijfde editie van ‘Zomer op Schokland’ op UNESCO Werelderfgoed Schokland. Het thema van deze editie is ‘Dichter op het landschap’. Een hele zomer lang kunnen bezoekers terecht voor kunst, voorstellingen en activiteiten in de openlucht. Dit jaar wordt een gedichtenroute ontwikkeld die buiten het museumterrein loopt met gedichten die aansluiten op het thema

Dichter op het landschap

Het landschap staat door klimaatveranderingen onder druk. Ook het “man-made” landschap van “onze” polder ondergaat nu al grote veranderingen. Mogelijk mondt dit uit in het verloren gaan van kenmerken. Maar er ontstaan ook weer nieuwe. Zo ook op Werelderfgoed Schokland, het verdwenen eiland dat op het droge kwam te liggen tijdens de inpoldering van de Noordoostpolder (1942).

Werelderfgoederen zijn niet alleen maar locaties, maar ook plekken die ons meer leren over het verleden en de toekomst. Op die manier fungeert Schokland als plek om discussies over een veranderend landschap te stimuleren, zoals ook bij de komende editie van Zomer op Schokland.  In verschillende kunstdisciplines, zoals poëzie, kleinkunst, muziek en beeldende kunst, maar ook aspecten als natuurbeheer, komt dit thema steeds weer terug. Met op de achtergrond Schokland, als symbool tegen de strijd tegen water, de kwetsbaarheid van landschap en veranderingen die we hierin zien.

Poëzie

Bezoekers kunnen vanaf medio juni zelfstandig een gedichtenroute lopen. De plattegrond is bij de museumwinkel verkrijgbaar. Daarnaast worden op enkele dagen poëziewandelingen onder begeleiding aangeboden. Gedichten, locatiewetenswaardigheden en wandelen komen tijdens deze wandelingen bij elkaar. De wandelingen vinden op en rond de terp Middelbuurt plaats. Bezoekers reserveren een arrangement, dit is inclusief voordrachten, wandeling, museumkaart en koffie met Schokkerbrok. Meer informatie en aanmelding binnenkort in de agenda.

Muziek, theater en workshops

Gedurende de hele zomerperiode zijn er speciale optredens zijn van performers, musici en gezelschappen. Ontdek nieuw cabarettalent op de fiets tijdens het Fietscabaret, of kijk vanuit een klapstoel naar cabaret op een unieke locatie tijdens het KlapstoelKabaret. Op en rondom de Museumterp vinden verschillende kindervoorstellingen plaats, waarvoor bezoekers alleen een museumticket hoeven te betalen. Ensemble Black Pencil omlijst de Zomer op Schokland met composities die speciaal voor het landschap zijn geschreven. Met een unieke audiotour ontdekt de bezoeker nieuwe verhalen van Schokland aan de hand van muziek en interviews.

Programmering

Meer informatie over het programma vind je op de agenda van onze website.

Werelderfgoed Schokland

Zomer op Schokland wordt wederom georganiseerd in samenwerking met onze partner Het Flevo-landschap, die tevens gebiedsbeheerder van Schokland is. Combineer je bezoek aan Museum Schokland met een van de vele fietsroutes door het rijke natuurgebied, ontdek de Gesteentetuin of maak een wandeling door het bijzondere Schokkerbos. Bezoek ook de website www.flevo-landschap.nl.