Verhalen van Schokland

Laat je al wandelend inspireren door Werelderfgoed Schokland

Schokland, een eiland op het droge. Een stuk Flevoland met duizenden jaren geschiedenis. Een poëtisch landschap, vol nieuwe natuur en verborgen verhalen. Een inspiratiebron voor velen. Ontdek, tijdens een wandeling van ongeveer zes kilometer, hoe de unieke combinatie van de rijke geschiedenis, de erfenis van de voormalige bewoners en de ligging in de nieuwe polder nog niets aan actualiteit heeft verloren.

De audiotour is te luisteren via de izi.TRAVEL-app. Je hebt hiervoor alleen een telefoon, een koptelefoon en internet nodig. Daarnaast is de audiotour ook als podcast beschikbaar, zodat je ook vanuit huis kunt luisteren. 

In deze audiotour neemt Bas Visscher je mee langs de rand van het noordelijke deel van voormalige eiland Schokland. Tijdens de wandeling hoor je gesprekken met historicus en schrijver Eva Vriend en muzikant Jorge Isaac van ensemble Black Pencil. Luister naar de verhalen van Schokland en ontdek hoe tot op de dag van vandaag deze historische plek een inspiratiebron is voor velen, in binnen- en buitenland.

De audiotour voert van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, waar je luistert naar minicomposities van de nieuwste cd ‘Schokland’ van Black Pencil. Voor dit project zette het ensemble een open call uit, waarop meer dan 170 inzendingen met composities, allemaal geïnspireerd door Schokland, binnenkwamen. Een selectie van deze fragmenten hoor je tijdens de wandeling. Jorge Isaac vertelt hoe de verhalen én het landschap van Schokland een relatie aangaan met de muziek.

Eva Vriend is ‘schrijver in residence’: ze heeft intrek genomen in de voormalige lichtwachterswoning in Oud-Emmeloord. Daar werkt ze aan haar nieuwe boek over de voormalige bewoners van Schokland. Ze put uit vele gesprekken van afstammelingen van de eilandbewoners en ontrafelt de erfenis van Schokland.

Bas Visscher is erfgoedprofessional en was werkzaam bij Museum Schokland. Hij is afkomstig van Urk en heeft voorouders van Schokland. Naast zijn werkzaamheden voor Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland doet hij onderzoek naar culturele aspecten van het voormalige Zuiderzeegebied. Tijdens de wandeling wijst hij op sporen in het landschap en vertelt hij over de geschiedenis van het voormalige eiland.