Veel gestelde vragen

Trouwen op Schokland

Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie trouwplannen! Hieronder vind je veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je eerst algemene informatie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar trouwen@museumschokland.nl.

Ik wil op Schokland trouwen. Kan dat?

Ja, dat kan. Zowel een burgerlijk huwelijk als het ceremonieel (kerkelijk) huwelijk kan worden voltrokken in de museumkerk op Schokland. Trouwen in de Lichtwachter is ook mogelijk. In de Lichtwachter kan alleen een burgerlijk huwelijk voltrokken worden.

Op welke dagen kan er getrouwd worden?

Dat kan in principe iedere dag. Het kan echter voorkomen dat er een activiteit is in het museum waardoor op bepaalde dagen de kerk niet beschikbaar is.

Op welke tijdstippen kan er getrouwd worden?

In samenspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand of voorganger is trouwen op elk gewenst tijdstip mogelijk.

Is het museum voor publiek toegankelijk tijdens ons huwelijk?

Ja, tijdens openingstijden van het museum is al het publiek welkom. Tijdens de ceremonie komt het museumpubliek niet in de kerk. Wel ervoor en erna.

Onder welke gemeente valt Schokland?

Schokland valt onder gemeente Noordoostpolder. Voor meer informatie over trouwen of geregistreerd partnerschap in gemeente Noordoostpolder verwijzen we graag door naar de volgende pagina: https://www.noordoostpolder.nl/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap

Wat voor soort huwelijk mag er gesloten worden?

In de museumkerk mag het burgerlijk huwelijk en het ceremonieel huwelijk voltrokken worden. In de Lichtwachter mag alleen het burgerlijk huwelijk voltrokken worden.

Mag er gegeten en gedronken worden na afloop van de ceremonie?

Niet in de kerk, maar we hebben hele mooie plekken op het voormalige eiland waar dit wel kan. Bijvoorbeeld op het plein, achter de kerk bij de kastanjeboom of in het restaurant. Neem hiervoor contact op met restaurant Schokland. Museumrestaurant Schokland is telefonisch bereikbaar op 0527 253 327 of per mail info@restaurantschokland.nl

Wie verzorgt de catering?

Naast het museum is museumrestaurant Schokland gevestigd. Ideaal voor de receptie, diner en het feest. Museumrestaurant Schokland is telefonisch bereikbaar op 0527 253 327 of per mail info@restaurantschokland.nl

Mogen wij onze eigen catering verzorgen?

Restaurant Schokland is de exclusieve partner van Museum Schokland op het gebied van catering. Dit betekent dat alleen restaurant Schokland de catering mag verzorgen. Schroom niet om speciale wensen te bespreken met restaurant Schokland. Museumrestaurant Schokland is telefonisch bereikbaar op 0527 253 327 of per mail info@restaurantschokland.nl

Mogen we de kerk van binnen zien?

Uiteraard! Wij laten jullie graag de kerk zien. Dit kan alleen op afspraak. Mail voor het maken van een afspraak naar trouwen@museumschokland.nl of bel naar 0527 760 630

Kunnen we een datum reserveren?

Als de datum van jullie keuze nog vrij is, zetten we deze in optie voor 30 dagen. Dit is geheel vrijblijvend.

We trouwen niet op Schokland, maar willen wel graag foto’s maken op het museumterrein. Kan dat?

Een fotoshoot op het museumterrein kost € 75,- . Je kunt hiervoor een afspraak maken via info@museumschokland.nl of telefonisch via 0527 760 630

Mag de museumkerk versierd worden?

Met respect voor de monumentale status van deze kerk is er veel mogelijk. Het is wel belangrijk dat hiervoor een afspraak gemaakt wordt. Houd er rekening mee dat de kerk onderdeel is van het museum. Het versieren gebeurt op eigen verantwoordelijkheid. Het museum is niet aansprakelijk voor eventuele schade door derden.

Wanneer mag de museumkerk versierd worden?

Op zijn vroegst anderhalf uur voor aanvang van de ceremonie mag de kerk worden versierd. Het is belangrijk dat hiervoor een afspraak gemaakt wordt.

Hoeveel personen mogen er maximaal in de kerk?

In totaal mogen er maximaal 80 personen in de kerk. Dit aantal is vastgesteld vanwege de veiligheid en het comfort.

Hoeveel banken staan in de kerk?

Er staan doorgaans 18 banken in de kerk, verdeeld over drie typen: 4 van ongeveer 150 cm; 2 van 200 cm en 12 van ongeveer 250 cm

Hoe lang duurt de ceremonie voor het burgerlijk huwelijk?

De ceremonie voor het burgerlijk huwelijk duurt ongeveer 45 minuten.

Hoe lang duurt de plechtigheid voor het ceremonieel huwelijk?

De plechtigheid voor het ceremonieel huwelijk duurt ongeveer 60 minuten.

Hoe lang duurt de gecombineerde plechtigheid voor zowel burgerlijk-, als ceremonieel huwelijk ?

De plechtigheid voor het ceremonieel- en burgerlijk huwelijk duurt ongeveer 90 minuten.

Mag onze hond mee de kerk in?

Alleen gecertificeerde hulphonden zijn toegestaan op het museumterrein. We snappen dat jullie huwelijk een speciale gelegenheid is, en dat jullie hond ook bij het gezin hoort. Daarom mogen honden die tijdens het huwelijk een taak hebben, zoals het brengen van de ringen, alleen tijdens de ceremonie in de museumkerk. Na de ceremonie dienen ze het museumterrein te verlaten. In het restaurant en op het terras zijn honden wel toegestaan. Voor andere dieren geldt alleen in overleg en na uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van onze kant.

Wat is inbegrepen bij een huwelijk op Schokland?

Als je trouwt op Schokland is het volgende inbegrepen:

  • Gastheer- of gastvrouw vanaf een uur voor de ceremonie;
  • Kaarsen in de kroonluchters;
  • Het luiden van de kerkklokken;
  • Gebruik laptop/ beamer/ microfoon, katheder;
  • Zitplaatsen;
  • Maken van (groeps)foto’s;
  • De huwelijksgasten hebben entree tot het museum
Is er een muziekinstallatie?

Jazeker. Museum Schokland is onderdeel van Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Er zijn regelmatig concerten, presentaties en voorstellingen in de Museumkerk. Er is standaard een professionele muziekinstallatie aanwezig.

Hoe leveren wij de muziek aan?

De muziek mag aangeleverd worden op een USB stick, of digitaal via een Spotify lijst. Lever je de muziek aan via Spotify, dan adviseren wij om de betaalde Spotify optie te gebruiken. Bij de gratis variant kunnen reclame-uitingen de muziek onderbreken.

Zijn er mogelijkheden tot livemuziek?

Jazeker. De akoestiek is prachtig! Er staat ook een piano in de kerk die (tegen meerprijs) gebruikt mag worden.

Ik wil de zijkant van de kerkbank decoreren. Wat zijn de afmetingen van de bovenkant van de zijkant van de zijleuning?

De bovenkant van de zijleuning van de kerkbanken zijn ongeveer 15 cm breed en 4 cm dik.

Waar kunnen we parkeren?

Parkeren kan op de parkeerplaats van Museum Schokland. Als bruidspaar mag je met de trouwauto het museumterrein op en voor de kerk parkeren. Grote voertuigen zoals vrachtwagens of tractoren zijn te groot om het terrein op te kunnen. Deze kunnen op het voorplein van het museum geparkeerd worden.

Is het museumterrein rolstoeltoegankelijk?

Het merendeel van Museum Schokland is rolstoeltoegankelijk. Het museum is goed te bezoeken in een rolstoel. Sommige plekken op het museumterrein zijn onverhard en daarom lastiger met een rolstoel. Verder hebben we een rolstoeltoegankelijk toilet en een extra brede toegangspoort. Er is een rollator en een rolstoel te leen.

Staat je vraag er niet tussen? Je kunt meer informatie aanvragen via trouwen@museumschokland.nl